Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1760
Egy osztály 40 tanulójának 30%-a kék szemű és 2 ötöd része szőke. Tudjuk, hogy a kék szemű tanulók 3 negyede szőke.
A) Hány kékszemű tanulója van az osztálynak?
B) Mennyi a szőkék száma?
C) Hány szőke és kékszemű jár az osztályba?
D) Hány olyan tanulója van az osztálynak aki se nem szőke, se nem kékszemű?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
40 tanuló, 30%-a, azaz `40*30/100` = 12 tanuló kék szemű.

`2/5` része, azaz `40*(2/5)`= 16 tanuló szőke.

A kék szemű tanulók (12 db) `3/4`-e, azaz `12*(3/4)`= 9 tanuló szóke és kék szemű is.

Nézzük bontva: Van 9 tanuló, aki kék szemű és szőke is. Akkor 12-9= 3 tanuló csak kék szemű; 16-9=7 tanuló csak szőke.

Ez összesen 3+9+7 = 19 tanuló.

40-19 = 21 tanuló se nem szőke, se nem kék szemű.
0