Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezeket le vezetné nekem valaki röviden szöveggel?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
832
Vezesse le, hogyan adja meg a derivált egy görbe meredekségét egy adott pontban. Használja a szelő, érintő és határérték fogalmakat

Vezesse le, hogyan adja meg a derivált egy függvény változási sebességét. Használja az átlagos és pillanatnyi változási sebesség, valamint a határérték fogalmakat.


Írja le, mi a parciális derivált jelentése, milyen függvények esetén és hogyan számolható ki. Mi a teljes differenciál és hogyan számolható ki?

Írja le a grádiens meghatározását. Hogyan számolható ki a grádiens a deriváltak és parciális deriváltak segítségével? Mit jelent és hogyan számolható ki egy mennyiség x, y és z irány szerinti grádiense valamint az eredő grádiens? Írjon példát mennyiségekre, amelyeknek van grádiense.

Írja le, hogyan lehet meghatározni deriváltak segítségével egy függvény helyi minimum és maximum pontjait, görbületét és áthajlási pontjait.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

6
Az utolsó meg van már,az első 4 kéne már csak :/
0

tényleg nagyon fontos és sürgős lenne,kedden lesz belőle ZH ahol ezek közül egyet kapunk és röviden le kell írni,hogy mit takar
0

Vezesse le, hogyan adja meg a derivált egy görbe meredekségét egy adott pontban. Használja a szelő, érintő és határérték fogalmakat

A derivált nem más, mint a függvény egy adott pontjába húzott érintőjének meredeksége, illetve az inflexiós pontok esetében annak az egyenesnek a meredeksége, ami a függvényt csak 1 pontban metszi. A meredekséget a függvényértékek f (x), f (x1), valamint a függvényértékekhez tartozó x, x1 pontok különbségének hányadosa határozza meg általánosságban. Ha a két pont közti távolság nagy, abban az esetben ez az egyenes a megadott két pontban metszeni fogja a függvényünket, azaz a függvényük szelője lesz csak. Amennyiben a két mintavételezési pont távolsága folyamatosan csökken, akkor a határértékük a 0-ban fogja meghatározni azt a függvényt, amibe behelyettesítve a deriválandó függvény bármely pontját, megkapod az adott ponthoz tartozó meredekséget.
x-x0=`/_\ x`
Ekkor felírhatjuk, hogy:

`lim_(/_\x->oo) (f(x+/_\x)-f(x))/(/_\x)` egyenlő lesz a meredekséggel.

Példa egy egyszerű függvény esetén:
`f(x)=x^2`
`f(x)'=lim_(/_\x->oo) ((x+/_\x)^2-x^2)/(/_\x)=(x^2+2*/_\x*x+/_\x^2-x^2)/(/_\x)`
`f(x)'=lim_(/_\x->oo) (2*/_\x*x+/_\x^2)/(/_\x)=2x+/_\x`

Mivel `/_\x` a 0-hoz tart, ezért ez a határérték 2x-hez fog tartani. Így az `f(x)=x^2` függvény bármelyik pontja esetén igaz lesz, hogy a függvény érintőjének meredeksége x helyen 2x lesz. x=0 pont esetén `m=2*0=0`, x=1 pont esetén pedig `m=2*1=2`

Módosítva: 6 éve
0

Írja le, mi a parciális derivált jelentése, milyen függvények esetén és hogyan számolható ki. Mi a teljes differenciál és hogyan számolható ki?

"A matematikai analízisben parciális deriváltnak nevezzük a többváltozós függvények olyan deriváltját, amikor a függvényt egy rögzített változójának függvényeként fogjuk fel, eszerint deriválunk, miközben a többi változójelet konstans értéknek tekintjük." -köszönet a Wikipédiának.
Ez azt jelenti, hogy ha van egy többváltozós függvényed, például `z=x^2+y^2` akkor az egyik változót konstansnak tekinted. Legyen ebben az esetben a y az és deriváljunk x szerint.
Vagyis `z' d(x)=2x+0` hiszen ebben az esetben y-t konstansnak tekintettük. Ha ugyan ezt a függvényt y szerint deriválod, akkor az eredmény `z' d(y)=0+2*y` lesz. Amennyiben egy olyan paraméter alapján deriválod, ami nem található meg a függvényedben (legyen ez egy p változó) akkor `z' d(p)=0+0`, mivel ebben az esetben x-t és y-t is konstansnak tekintettük.

A teljes differenciállal kapcsolatban:
Ha egy f(x) függvény totálisan differenciálható az értelmezési tartománya egy u pontjában, akkor abban a pontban minden parciális deriváltja létezik. Ez ugyan megfordítva nem teljesül, de a teljes differenciálhatóságnak egyfajta elégséges feltételét megfogalmazhatjuk. Ha az u pontban az összes parciális derivált létezik és legfeljebb egy kivételével a parciális derivált függvények folytonosak u-ban, akkor f totálisan differenciálható.
A z=f(x,y) kétváltozós függvény teljes differenciálja:
`df=f′x(x,y)dx+f′y(x,y)dy.`
0

Nagyon szépen köszönöm!
0

Ha a másodikra érkezne még valami megoldás azt nagyon megköszönném,arra eddig még semmit nem találtam
0