Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Színusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
a=3cm, b=4cm, L(alfa)=45°. Mennyi a gamma, béta és a c oldal? Eredményeim jöttek ki,csak nem tudom hogy jó-e. (Béta=70,12°, gamma=64,88°, c=3,84). A bétának 2 megoldásának kell lennie,de nem tudom a másikat hogy számolja ki. Ebben kérném a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Vagy úgy számolod ki, hogy a/b=sin(α)/sin(β)
Vagy úgy, hogy a·c·sin(β)=b·c·sin(α)
Így lehet a bétát kiszámolni kétdéleképpen.
Ellenőrzéskép: add össze a szögeket, 180-nak kell lennie :^)
0

sin `alpha` = sin (180-`alpha`)
1

Tehát,ha jól értelmezem: van egy háromszög,melynek szögei L=45°, B=70,12°, Y=64,88°. Másik kiszámolási mód: pl. a béta külső szögét veszem,az 107,88°. 180°-(45°+107,88°). ..és a gamma=27,12° lesz. Így van? (Ha a legnagyobb szög,a legnagyobb oldalhoz tartozik,akkor 2 megoldás van.)
Módosítva: 6 éve
0