Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kvartilis számolás- A magyar családok gyermekszám szerinti megoszlása 2001-ben a következőképpen alakult:

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
770
Azt szeretném kérdezni, hogy a kvartilist, hogy tudnám kiszámolni ebből a táblából?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
statisztika
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A kvartilisek az adathalmazt 4 részre osztják. Az első kvartilisről tudjuk, hogy az Q1-nél az adatok 25% kisebb vagy egyenlő, a 75%-a pedig nagyobb vagy egyenlő. Mivel az adatok 100%-a nagyobb vagy egyenlő 0-val, azért 0-nál kisebb szám nem lehet, mert nem teljesülne a feltétel első fele. 33,7%-a egyenlő 0-val, ezért 0 nál nagyobb szám se lehet, mivel akkor nem teljesülne a feltétel második fele. Így Q1 értéke 0.
A második kvartilis esetében az adatok 50%-nak kisebbnek vagy egyenlőnek kell lennie, mint Mivel az egynél kisebb számokra igaz,hogy az adatok 66,3% nagyobb, azért nem teljesítik a feltételt. Az 1-nél nagyobb értékekre igaz, hogy az adatok 67,7%-a kisebb lesz nála, így ezek se teljesítik a feltételt. Ebből következik, hogy Q2 értéke 1.
Az utolsó kvartilis esetében az adatok 75%-nak kisebbnek, vagy egyenlőnek kell lennie, mint Q3 25%-nak pedig nagyobbnak vagy egyenlőnek. Mivel az adathalmaz 95,4%-a kisebb, vagy egyenlő, mint 2, ezért biztos, hogy 2-nél nagyobb szám nem lehet, mert akkor a feltétel első fele nem teljesülne. Mivel az adatok több mint a 25% nagyobb, vagy egyenlő, mint 2, ezért kettőnél kisebb szám se lehet, mert akkor a feltétel második fele nem teljesülne. Így Q3 értéke 2. lesz.

Q1=0
Q2=1
Q3=2

Ezt a logikát továbbgondolva meg lehet határozni akármelyik kvantilist.
Módosítva: 6 éve
1