Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kis segítségre lenne szükségem. :D

Főoldal » Középiskola » Fizika
584
Hány higanymilliméterrel csökken a csuklós vérnyomásmérő által mutatott szisztolés vérnyomás, ha a szívhez képest 13 cm-rel magasabbra kerül a csukló? (A vér sűrűsége 1040 kg/m³, a higany sűrűsége 13 600 kg/m³.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hidrosztatikus nyomás=ró*g*h. Ha a szívhez képest 13 centivel feljebb emeled a kezed, akkor 0,13m*1040 kg/m3*9,81m/s2=1326,312 Pa fog csökkenni a nyomás a szívhez képest.
Ennyivel fog a higany nyomása is változni.
1326,312=róhigany*g*h
1326,312=13600*9,81*h [Hgm]
0,00994=h [Hgm]
9,94=h [Hgmm]
Majd 10 Hgmm eltérés lesz e két mérés között.

Módosítva: 6 éve
1