Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valakiii elmagyarázza?

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
3x2 +6x=8x2 -9x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Ilyenkor mindig rendezd az “x”-et tartalmazó dolgokat egy oldalra, a konstansot (sima számokat) pedig a másik oldalra.
Itt először elvégzed a szorzásokat
6+6x=16-9x
Ilyenkor az eggyik oldalra rendezed, azt úgy tudod megtenni, hogy MINDKÉT oldalból kivonsz, vagy MINDKÉT pldalhoz hozzáadod az átvinni kívánt dolgot. Itt a -9x-et visszük át
Úgy hogy mindkét oldalhoz +9x-et adunk
6+15x=16
Most a 6-ot visszük át, ahol kivonjuk a két oldalból
15x=10
Most osztunk, mert szorzás lenne (osszunk 15-el
x=10/15
Ami 2/3-ad
-1

Szerintem Victor megoldása nem helyes. Ha az x után lévő szám hatványkitevő, akkor másodfokú egyenletről van szó és kell a megoldóképlet
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet.
0

Szerintem Voldemort is hibázott, bár csak abban, hogy `(-30)/(-10)=30`
`3x^2 +6x=8x^2 -9x `

Szerintem ide még megoldóképet sem kell.
Minden x-es tagot átviszel a bal oldalra.
`-5x^2+15x=0`
Kiemelsz x-t
`x(-5x+15)=0`
Egy szorzat csak akkor 0, ha az egyik tagja 0.
Vagyis vagy `x=0` vagy `-5x+15=0`
Szóval vagy `x=0`, vagy `x=3`
Módosítva: 6 éve
0