Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet,ellenőrzés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
905
2-(5x-8)-3(4x-5)=4-(3x-4)+11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2-(5x-8)-3(4x-5)=4-(3x-4)+11
Felbontod a zárójeleket:
2 - 5x + 8 - 12x + 15 = 4 - 3x + 4 + 11
Összevonod a számokat a számokkal, az x-eket az x-ekkel:
25 - 17x = 19 - 3x
Kivonsz 19-et:
6 - 17x = -3x
Hozzáadsz 17x-et
6 = 14x
Osztasz 14-gyel:
6/14 = x
Egyszerűsítesz:
x = 3/7

Ellenőrzés:
2-(5*(3/7)-8)-3(4*(3/7)-5)=4-(3*(3/7)-4)+11
2 - (15/7 - 8) - 3 ( 12/7 - 5) = 4 - (9/7 - 4) + 11
2 - 15/7 + 8 - 36/7 + 15 = 4 - 9/7 + 4 + 11
25 - 51/7 = 19 - 9/7
175/7 - 51/7 = 133/7 - 9/7
124/7 = 124/7
Módosítva: 9 éve
1