Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet hazi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2115
Hány eves Janos es hany eves Mihaly ha tudjuk hogy amikor Mihaly annyi idos lesz mint janos most , akkor egyutt 35 evesek lesznek most pedig Janos haromszor annyi idos mint Mihaly volt akkor amikor Janos annyi idos volt mint Mihaly most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mihály fiatalabb, mint János.
Amikor Mihály annyi idős lesz, mint János, akkor János (J-M) idővel lesz öregebb, így az első feltétel a következő egyenlethez vezet:
J (Mihály olyan idős, mint János) + J (János mostani életkora) + (J - M) (János életkorának változás) = 35
Rövidebben: J + J +J - M = 35 vagyis 3·J - M = 35
A második rész
J (mostani életkora) = 3 (háromszorosa) · (M - (J-M)) (Mihály volt akkor, amikor János annyi idős volt, mint Mihály) röviden: J = 3·(2·M-J)
Ebből 4·J = 6·M
A két egyenletből
1) 3·J - M = 35
2) 4·J = 6·M
Megoldható, hogy Mihály 10, János pedig 15 éves
0