Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házifeladat egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1580
A hagyomány szerint Ljubusa cseh fejedelemnő ahhoz a kérőjéhez aki a leggyorsabban tudta megfejteni a következő relytvényt
Hány szilva volt abban a kosárban amelyből az első kérőjének adta a szilva felét és még 1-et a második kérőjének a maradék felét és még 1-et a harmadik kérőjének az újabb maradék felét és még 3-at ha igy a kosarban mar egyetlen szem sem maradt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ment ferjhez*
0

Volt x szilva.

Elsőnek odaadott `x/2`+1-et, maradt `x/2`-1. A másodiknak adott`(x/2-1)/2`+1-et, maradt `(x/2-1)/2`-1. A harmadiknak adott `(x/2-1)/2-1)/2`-3-at és nem maradt.

`((x/2-1)/2-1)/2`-3 = 0

x= 30

Volt 30 szilva. Az első kapott 15+1=16-ot, maradt 14, a második kapott 7+1=8-at, maradt 6, a harmadik kapott 3+3=6-ot.
0