Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1695
Hány gramm 10 tömeg%-os formaldehidoldat szükséges 1,08 g ezüstnek ammóniás ezüst-nitrát-oldatból való leválasztásához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, 10.osztály, formaldehid, tömegszálazalék, tömeg%, ezüst, ezüstnitrát
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A relakicó ügye az ezüsttükör próba, azzal a variációval, hogy itt kétszer is lejátszódhat, mivel a formaldehidből előszőr hangyasav keletkezik, de az is adja, így az még egyszer elreagál és szén-dioxid keletkezik. Valahogy így:

4Ag++4OH+CH2O=4Ag+CO2+3H2O

1,08g ezüst az 108/108=0,01 mol, amihez az egyenlet szerint negyed annyi, azaz 0,0025 mol formaldehid kell. Ennek tömege 0,0025×30=0,075 g. De mivel az oldat csak 10%-os, ezért annak tömege 0,075/0,1=0,75g.
1