Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS kemia tömeg százalékos koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
382
500g H2Ohoz 230g femnatriumot adunk.
a)írd fel a reakció egyenletet
b)mennyi a keletkezett oldat százalékos koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gáz, oldat, víz, Koncentráció, mol, g, h2o
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na + `H_2O` = NaOH + `1/2` `H_2`

500 g víz az `500/18` = 27,78 mol

230 g víz az `230/23` = 10 mol

Keletkezik 10 mol NaOH, ami `10*40` = 400 g NaOH

Elávozik 5 mol `H_2` , ami `5*2` = 10 g

Az oldat tömege 230+500-10 = 720 g lesz

720 g oldatban van 400 g NaOH

100 g oldatban van `100/720*400` = 55,56 g

Az oldat 55.56 tömeg%-os lesz NaOH-ra.
0