Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerű oldat készítési feldatok.

Főoldal » Középiskola » Kémia
440
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.

1 `dm^3` oldatban van 0.2 mmol glükóz

30 ml oldatban van `30/1000*0.2` = 0,006 mmol

1 mmol glükóz 180,1 mg

0.006 mmol glükóz `0.006*180.1`= 1,0806 mg glükózt kell bemérni.


2.

`M_(MnCl_2)` = 125.84 `g/(mol)`

`M_(MnCl_2*4H_2O)` = 197.84 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 10 mmol `MnCl_2`

24 ml oldatban van `25/1000*10` = 0,25 mmol

1 mmol kristályos `MnCl_2` 197,84 mg

0.25 mmol kristályos `MnCl_2` `0.25*197.84` = 49,46 mg kristályos `MnCl_2`-ot kell bemérni.


3.

1 `dm^3` oldatban van 50 mmol citromsav, ami `50*192.1` = 9605 mg citromsav

hány ml oldatban lesz 15.32 mg citromsav?

x= `15.32/9605*1000` = 1.595 ml lesz az oldat térfogata.

Ha feltételezzük, hogy a sűrűsége 1 `g/(ml)`, akkor az oldat tömege 1,595 g = 1595 mg

Ebből levonjuk a 15.32 mg citromsavat, akkor a hozzáadott desztillált víz tömege `1595-15,32 = 1579,68 mg, ami kb 1.58 ml.
0