Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsen valaki! :(

Főoldal » Általános iskola » Matematika
641
A) Gábor egy szállodában vacsorára ötféle sültből, kétféle köretből és 4 féle süteményből választhat egyet-egyet. Hányféle vacsora menű állítható össze ezekből az ételekből?
B) Hedvig és két gyermeke választanak egy-egy adagot az 5 féle sütiből. Hányféleképpen választhatnak
1:ha mindenki mást rendel
2:ha nem feltétlenül rendel mindenki mást?

C) Irma hazavisz három különbözőt az 5 féle sütiből. Hányféleképpen választhat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A) Gábor egy szállodában vacsorára ötféle sültből, kétféle köretből és 4 féle süteményből választhat egyet-egyet. Hányféle vacsora menű állítható össze ezekből az ételekből?

Minden egyes köret mellé választhat 5 féle sület. Vagyis 2*5=10 féleképpen választhat főételt. Mindegyik főétel mellé választhat 4 féle desszertet, vagyis 40 féle menü állítható össze.

B) Hedvig és két gyermeke választanak egy-egy adagot az 5 féle sütiből. Hányféleképpen választhatnak
1:ha mindenki mást rendel
Ha mindenki mást rendelt, akkor az első 5 féle, a második 4 féle, a harmadik pedig már csak 3 féle sütemény közül tud választani. 5*4*3=60 lehetőség van.
2:ha nem feltétlenül rendel mindenki mást? Az első 5, a második 5 és a harmadik is 5 féle sütiből választhat, vagyis összesen 125 lehetséges kimenetel van.

C) Irma hazavisz három különbözőt az 5 féle sütiből. Hányféleképpen választhat?
` ((5),(3))=(5!)/(3!*(5-3)!`=`(5*4*3*2*1)/((3*2*1)*(2*1))=20/2=10`

Mondjuk ez nem általános iskolás anyag.
0