Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dolgozat feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
írtunk dogát és mindegyik feladat ment egy kivételével, próbálkoztam vele azóta de nem értem, hogy kell megoldani. el tudná valaki magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindegyik hatványt megh kell próbálni `4^x` alakra hozni:
`4^(x+2)=4^x·4^2=16·4^x`
`4^(x+1)=4·4^x`
`4^(x-1)=4^x·4^(-1)=4^x/4`

Az egyenlet tehát ez:
`3·16·4^x-2·4·4^x+8·4^x/4=5·4^x+148`

Aztán vezess be egy új ismeretlent: `y=4^x`
`3·16·y-2·4·y+8·y/4=5·y+148`
stb., most már biztos megy.
0