Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Determináns

202
Egy kis segítség kellene ezzel a feladattal kapcsolatosan mellé egy kis magyarázattal.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, determináns, Középiskola, ismeretlen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia! Nem tudom, hogy milyen középsuliba jársz, és milyen matekra. De keményen nyomjátok, mert én anno emelt matekos voltam, és mégis főiskolán találkoztam mátrixokkal először.
A determináns egy mátrixhoz rendelt valós szám. Többféleképpen lehet megkapni.
Az egyik ilyen megoldási lehetőség, hogy a sarrus szabályt alkalmazod. Ebben az esetben még 2x felírod a mátrixodat egymás mellé, és a jobb felső sarokból elkezded keresztbe összeszorozni a számokat. (az első oszlop első elemét, a második oszlop második elemével, majd a harmadik oszlop harmadik elemével. Ha ez megvan Ugyan ezt eljátszod, csak a második oszlop első elemével kezded a szorzást, és a harmadik oszlop második elemével folytatod, és a negyedik oszlop harmadik elemével (ami a mellé helyezett mátrix első oszlopának harmadik eleme) fejezed be. Majd végül a harmadik oszlop első elemét szorzod a negyedik oszlop második elemével, és az ötödik oszlop harmadik elemével fejezed be. Az így kapott három számot össze kell adni. Majd ezek után ki kell vonni ebből az értékből az ellentétes átlók szorzatainak összegét. E kép amit csatolok szemléletesebb, mint így leírni. Nem nehéz, csak sokat kell számolni, és a leggyakoribb hiba, hogy valahol elszámolod magad.
1

Igazából a determináns számolása megy de az ismeretlen kifog rajtam ugyanis az a3 is ki jön és akkor már nem lehet másodfokú egyenlettel kiszámolni. Erre esetleg tudsz valami képletet amivel tovább tudnék számolni? Mellékesen, a matek tanár a sikeres érettségire próbál felkészíteni több kevesebb sikerrel.
0