Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erő-mozgás-munka

Főoldal » Általános iskola » Fizika
711
Egy vízszintes síkon mozgó test 15 s ig 5 m/ s os sebességgel egyenes vonalú egyenletes
mozgást végez 20 N nagyságú, vízszintes irányú, állandó húzóerő hatására. Mekkora munkát végeznek mozgás során a testre ható erők külön külön? Készíts rajzot a testre ható erők feltüntetésével!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Egy vízszintes síkon mozgó test 15 s ig 5 m/ s os sebességgel egyenes vonalú egyenletes
mozgást végez 20 N nagyságú, vízszintes irányú, állandó húzóerő hatására. Mekkora munkát végeznek mozgás során a testre ható erők külön külön? Készíts rajzot a testre ható erők feltüntetésével!

F=m*a
20=m*a
tudjuk, hogy a=v/t=5 m/s / 15 s =1/3 m/s2
20=m*1/3
60 kg =m
Testre ható erő a következők:
a gyorsító erő (20N) A földdel párhuzamosan
nehézségi erő: föld felé mutat (arra merőleges, és a test középpontjából)
súrlódási erő: (de lehet ezt még nem tanultátok)
s=v*t=5 m/s*15s=75m
A munka jelen esetben:
W=F*s=20N*75m=1500J, mivel csak vízszintes úton volt mozgásváltozás
Módosítva: 6 éve
0