Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
483
Milyen mélyen van a repülőhöz képest az az ejtőernyős akinek sebessége a repülőhöz képest 40 m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom az ejtőernyős nem nyitotta még ki az ernyőt, meg ieális esetben légüres térben ugrik tehát nincs súrlódás.

A repülő sebessége vízszintesen `v`. Az ugró sebességének van egy vízszintes irányú komponense ami szintén `v`, és van egy függőleges irányú komponense, ami a szabadesésből jön: `g·t`
Ha a repülőhöz képest nézzük az ugró mozgását, akkor a vízszitnes komponenseket nem kell figyelni (mert egyformák), csak a függőlegeset. Tehát:
`g·t=40 m/s`
`t=4\ s`
Olyan mélyen van, amennyit `t` idő alatt esett:
`s=1/2·g·t^2` ... számold ki.
0