Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Távolságmérés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
866
A B oázis 25 km-re keletre található az A oázistól.
Egy teve az A oázisból indulva 24 km-t tesz meg a keleti iránnyal 15 fokot dél felé bezáró irányban, majd 8 km-t halad északra. Milyen messze van a teve ezután a B oázistól? Levezetéssel kérem szépen! Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gondolkodj koordináta-rendszerben.
Kiindulás a (0; 0) origó, a B oázis helye pedig (25; 0)
Az első hely az (x; y), ahol x=24·cos α, y=-24·sin α (azért mínusz, mert dél felé van az alfa=15°)
Aztán északra megy 8 km-t, vagyis (x; y+8) lesz a pozíciója. Számold ki ezt is.
Ennek kell a távolsága B-től: az pedig Pitagorasz: vond ki B koordinátáiból a pozíció koordinátáit és azokkal megy a pitagorasz:
`sqrt((25-x)^2+(0-(y+8))^2)`
0