Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebességszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
638
Egy repülőgép 42 km/h sebességű, keleti iránytól 20 fokkal délre eltérő irányba fújó szélben repül. 15 perc repülés után a kiindulóponttól 55 km-re északra kerül.Mekkora a gépnek a levegőhöz képesti sebessége?
Levezetéssel kérem szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A keresett sebesség bizonyára kicsit észak-nyugati irányú.

A gép levegőhöz képesti sebességének a nyugati és az északi komponensei legyenek `x` és `y`.

A szél sebességének a komponensei:
- keletre `42·cos\ 20`
- délre `42·sin\ 20`

A gép teljes sebessége ennek a kettőnek az összege:
- keletre `42·cos(20)-x`
- északra `y-42·sin(20)`

Kereken észak felé megy, ezért a keleti irányú komponens nulla kell legyen:
`x=42·cos\ 20`
Negyed óra alatt 55 km-t tesz meg, ezért az északi irány kompnenesre ezt tudjuk:
`v·t=s`
`(y-42·sin\ 20)·1/4=55`

Számold ki `x`-et  és `y`-t is, aztán a sebesség pitagorasszal `v=sqrt(x^2+y^2)` lesz.
0