Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz

Főoldal » Középiskola » Matematika
969
Oldalai: 10cm
Alfa szöge: 60°
Terület=?
Kerület=?
Átlói=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

Ha viszont nem tanultál még trigonometriát, akkor azt kell tudni, hogy ez a rombusz két szabályos háromszögből lett összeragasztva, tehát az egyik átló hossza 10 cm.

A 10 cm oldalhosszú szabályos háromszög magassága két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget, ahol a befogók hossza 5 és M, átfogója 10, így Pitagorasz tétele szerint:

5²+M²=10²
25+M²=100
M²=75=25*3
M=5*√3 cm, így a háromszög területe

5*5*√3/2=25*√3/2 cm², így a rombusz területe ennek kétszerese, vagyis 25*√3 cm².

Mivel a rombusz speciális deltoid, ezért annak területképletével is számolható a terület; ha a másik átló hossza f, akkor

10*f/2=25*√3, erre f=5*√3 cm adódik.

A kerület az oldalak összege, vagyis 10+10+10+10=40 cm.
Módosítva: 9 éve
0