Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
349
E=10 V elektromotoros feszültségű és r = 1 Ohm belső ellenállású forrás R ellenálláson P = 9 W teljesitményt szabadit fel. Számold ki a kapocsfeszültséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az eredő ellenállás `R+1` ohm.
a kapocsfeszültség éppen az `R` ellenálláson eső feszültség:
`U=E·R/(R+1)=10·R/(R+1)`
ezt még nem tudjuk kiszámolni, mert `R` ismeretlen...
A teljesítmény:
`P=U^2/R`
`9=(10·R/(R+1))^2/R=10·R/(R+1)^2`
`9·(R+1)^2=10R`
Ezt oldd meg, aztán `U` már kijön a fenti képlettel.
0