Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat (majdnem kész)

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
Valamely derékszögű háromszög egy számtani sorozat egymás utáni tagjai. Az átfogóhoz tartozó magasság hossza 2 egységgel rövidebb a nagyobb befogónál. Mekkorák a háromszög oldalai és magassága?

A képen látható meddig van kész.

Az írásomért bocsánat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, házi, házifeladat, lecke
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Itt talán jobb a kép: https://i.imgur.com/kkO3QLF.png
0

Mivel ez egy számtani sorozat. Az egyik befogó 2-vel nagyobb, mint a másik, akkor a d=2.

(a+2)2+a2=(a+4)2

felbontva a zárójeleket:
a2+4a+4+a2=a2+8a+16

Összevonva, egy oldalra rendezve:
a2-4a-12=0
Másodfokú egyenlettel kiszámolod a1-t és a2t.

Az egyik eredmény a1-re 6, a másik negatív szám, ami nem lehet egy háromszög oldalának hossza. Szóval az eredmény a=6, a másik két oldal pedig 8 és 10.
Ellenőrzés: 36+64=100, szóval jó dolgoztunk.

1