Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
358
2) Forrás sarkaira R ellenállású fogyasztót kötnek, így a kapocsfeszültség U= 3 V. Ha a fogyasztót egy másikkal cserélik ki , minek ellenállása 3R, a kapocsfeszültség 20%-kal nő. Számold ki a forrás elektromotoros feszültségét !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Sorba van kötve a fogyasztó és a belső ellenállás. A fogyasztón eső feszültség lesz a kapocsfeszültség:
`U=E·R/(R+R_b)`
A 20%-kal növelt második eset:
`U·"1,2"=E·(3R)/(3R+R_b)`

Osszuk el a másodikat az elsővel:
`"1,2"=(3R)/(3R+R_b)·(R+R_b)/R=(3R+3R_b)/(3R+R_b)`
`"3,6"·R+"1,2"·R_b=3R+3R_b`
`"0,6"·R="1,8"·R_b`
`R=3R_b`

Ezt mondjuk az első egyenletbe tehetjük:
`U=E·R/(R+R_b)=E·(3R_b)/(4R_b)`
`E=4/3·U=4/3·3V=4V`
0