Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Uborka retek cseresznye paradicsom

340

Miért keletkeznek vízcseppek a reteken és az uborkán ha megsózzuk? És miert reped keg a csereszne és a paradicsom a hosszantartó essőzés hatására?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Cseresznye paradicsom uborka retek biológia
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

2
Mert a só ráolvas, vagyis úgy látjuk mintha vizes lenne, pedig csak sós.
0

A gyökérzeten át felvett víz a gyümölcsök magas turgornyomását eredményezi. A gyümölcsök felületére jutó esővíz pedig a héjon mint félig áteresztő hártyán át, az ozmotikus potenciálkülönbség miatt, a gyümölcsök belsejébe áramlik. A növekvő feszültség szétrepeszti a héjat. A repedések leggyakrabban a kocsány mellett, illetve a gyümölcsök csúcsán jelentkeznek. A kocsánymélyedésben ugyanis meg tud állni a víz, a csúcson pedig a felületi feszültség miatt cseppekben gyűlik össze. Az érés előrehaladtával fokozódik a gyümölcsök repedésre való hajlama, mert egyre növekszik a cukortartalmuk. A növekvő cukortartalom miatt egyre nagyobb az ozmotikus potenciálkülönbség a héj felülete és a gyümölcs belső része között, amikor esővíz kerül rá. A hőmérséklet is hatással van a gyümölcsrepedés mértékére. Magasabb hőmérsékleten nagyobb a valószínűsége, ezért veszélyesebb egy nyári zápor, ami után gyorsan kisüt a nap, mint egy csendes éjszakai eső. A különböző napszakokban is eltérő a gyümölcsrepedés veszélye. A gyümölcsök turgora reggel a legnagyobb, majd a nap folyamán fokozatosan csökken, ezáltal a repedésre való hajlam is csökken.
0