Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mára kellene nagyon szépen megkérem segítsenek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
428
5/a,b
8/2.a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
8/a
Ha a folyó sebessége x irányban 2, akkor ahhoz, hogy egyenesen menj, a csónak sebességének is kettőnek kell lennie x irányban, csak az ellentétes irányba mutat a vektor. A képen látsz egy vektorháromszöget, aminek egyik oldala vr a másik oldala 2 és az átfogója 5. Pitagorasz tétel segítségével ki tudod számolni, hogy a 2*2+x*x=25, vagyis x*x=21 x= 21 .
Ezek után a szöggel szembeni oldal hosszát (ami 2, elosztod az átfogóval, ami 5) így megkapod
a szög szinuszát. A szögértéke ennek 23,58° lesz.

8/2a
Ha merőlegesen evezel 5 km/h-val, akkor a sodrás sebességét 2 km/h-t nem kell kompenzálnod semmivel, így a sebességed is nagyobb lesz. Egészen pontosan az 5 és a 2 lesz a háromszög befogói, és Pitagorasz tétel segítségével megállapítható a sebességed:
5*5+2*2=x*x
25+4=29=x*x
x= 29 

5/a
Az első test 24 perc alatt (1440 s) s=v1*t=15*1440=21600m utat tesz meg.
A második test 24 perc alatt s=v2*t=20*1440=28800m utat tesz meg.
Ennek a kettő távnak a felezőpontja (21600+28800)/2=25200 m lesz.
Ő ezt az utat 14 perc alatt teszi meg.
v=s/t=25200/840=30 m/s
5/b
A kérdés, hogy az út mikor lesz egyenlő.
v1*t=v3*(t-600) (mert ugye tíz perccel később indult)
15*t=30*t-18000
-15t=-18000
t=1200s=20 perc

Módosítva: 6 éve
0