Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízmolekula

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
476
Becsüljük meg, a vízmolekula méretét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1 mol víz `6*10^(23)` db ami 18 g (18 `cm^3`)

1 db vízmolekula térfogata `1/(6*10^(23))*18` = `3*10^(-23)` `cm^3` = V

Ha gömbnek tekintjük, akkor d= `root(3)(6*V/pi)` = 0,38 nm

Ha kockának, akkor a= `root(3)(V)` = 0,31 nm

A szakirodalom 0.29 nm-t ír, szóval kb jól becsültük ;)
0