Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arany atom

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
423
Becsüljük meg a 197,0 relatív atomtömegű aranyatomok méretét! Az arany sűrűsége 19,3 kg/dm³
Vegyük figyelembe, hogy az arany lapcentrált köbös szerkezetben kristályosodik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1 mol, azaz `6*10^(23)` db atom tömege 197 g, térfogata V=`m/rho` = 10,21 `cm^3`

1 db atom térfogata `1/(6*10^(23))*10.21` = `1.7*10^(-23)` `cm^3`

Ha kockának feltételezzük, akkor a=`root(3)(V)` = `2.57*10^(-8)` cm = 0,257 nm

(De ez csak tipp, nekem a köbös ezt jelenti).
0