Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fehérjék

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
Hány C atomot tartalmaz az alfa aminosav amelynek oldallánca alkilcsoport moláris tömege pedig 145g/mol?
Rajzold fel az aminosav képletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fehérjék, aminosav, polipeptid
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`alpha`-aminosav: a karboxil- és az aminocsoport egy szénatomhoz kapcsolódik.

`M_("aminosav")` = 145 `g/(mol)`

kivonjuk belőle az aminocsoport ( -`NH_2`) tömegét (16) és a karboxilcsoport (-COOH) tömegét (45), a kapcsolódó szén és hidrogén tömegét (12+1), marad 145-16-45-13= 71 `g/(mol)`

Az alkilcsoport moláris tömege megvan, összegképlete `CH_3-(CH_2)_n-`, tehát ennek a tömege 15+n*14

14n+15 = 71

n=4

A válasz tehát: 6 C-atomot tartalmaz (4 amit az alkilcsoport, egy a karboxilcsoport, egy pedig amihez az animo, a karboxil és az alkilcsoport kapcsolódik).

A bal oldali rajzon egy általános `alpha`-aminosav, a jobb oldalon pedig a keresett aminosav, több izomerje is van, ez egy általános képlet.
1