Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Általános iskola » Fizika
506
Nyílt pályán 54 km/h állandó sebességgel haladó tehervonat egyik üres marhavagonját oldalára
merőleges irányból érkező lövedék üti át. A becsapódás és a kimenet helyén keletkező lyukak a vonat haladási iránya mentén egymáshoz képest 5 cm-rel vannak eltolódva. Mekkora sebességgel mozgott a lövedék a 2,5 m széles vagon belsejében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A vonat 54 `(km)/h` = 15 `m/s` sebességgel mozgott.

Amíg 5 cm-t (0.05 m-t) mozgott, eltelt t= `s/v` = `0.05/15` = `3.33*10^(-3)` s

Ezidő alatt a golyó megtett 2,5 métert.

Akkor a golyó sebessége:

`v_("golyó")` = `s/t` = `2.5/(3.33*10^(-3))` = 750 `m/s`
0