Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Általános iskola » Fizika
720
Mennyi 20 C fokos vizet lehet 100 C o ra melegíteni 5 kg bükkfával, ha veszteség nélkül felhasználjuk a tökéletesen elégő tüzelőanyagból keletkező hőt? A bükkfa fűtőértéke 15 MJ /kg, a víz fajhője 4180 J/kgK
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

`DeltaT` = 80 °C

c = 4180 `J/(kg*C)`

1 kg bükkfával 15 MJ energiát tudunk közölni.

5 kg-mal `5*15` = 75 MJ = 75 000 000 J-t.

Q = `C*m*DeltaT`

m = `Q/(c*DeltaT)` = `75000000/(4180*80)` = 224,28 kg
0