Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtaniból mértani sorozat és vissza

Főoldal » Középiskola » Matematika
2252
Egy számtani sorozat második tagja 7; e sorozat első, harmadik, és nyolcadik tagja egy mértani sorozat három, egymást követő tagja. Határozza meg a mértani sorozat hányadosát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozat, Mértani sorozat,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy számtani sorozat második tagja 7; e sorozat első, harmadik, és nyolcadik tagja egy mértani sorozat három, egymást követő tagja. Határozza meg a mértani sorozat hányadosát!

számtani 1. tagja: 7-d
számtani 3. tagja: 7+d
számtani 8. tagja: 7+6d
A mértani sorozat hányadosa= a2/a1=a3/a2
7+d/7-d=7+6d/7+d
7-d és 7+d nem lehet 0, vagyis d nem lehet +7 és -7
(7+d)*(7+d)=(7+6d)*(7-d)
49+14d+d2=49-7d+42d-6d2
7d2-21d=0
d2-3d=0
d(d-3)=0... ez csak akkor lehet, ha d=0, vagy d=3;

Ha d=0, akkor minden tagja a számtani sorozatnak 7, q=7/7=1;
Ha d=3, akkor az első tag 4, a harmadik tag 10, a 8. tag 25. q=25/10=10/4=2,5
0