Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
948
30% V/V% metánt és 70% V/V% szén-monoxidot tartalmazó gázelegyet levegőfeleslegben elégettünk. A következő összetételű füstgáz keletkezett: 20,70 V/V% CO₂, 1,04 V/V% O₂, 78,18 V/V N₂. Hány %-os levegőfelesleget alkalmaztunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Időközben sikerült megoldanom!

3CH4+6O2=3CO2+6H2O
7CO+3,5O2=7CO2

bevitt elegy - 10 mol
bevitt oxigén - 9,5 mol
keletkezett CO2 - 10 mol
keletkezett víz - 6 mol
maradék oxigén - X

Van egy táblázat ami jól látszik a képen szerencsére. A feladat szövegével egybevetve töltöttem ki. Megnéztem, hogy hányszor van meg 20,78-ban a 1,04 és annyival osztottam el a tízet. Ezt követően elosztottam a maradék oxigént a bevitt oxigénnel és azt megszoroztam százzal, ez adta meg a levegőfelesleget.
Módosítva: 6 éve
0

Az eleje a szokásos táblázat.

`100/y` = `20,7/78,18`

y= 377,68


`1/(x+5+y)` = `20.7/10000`

x= 100,4

95 `cm^3` az 100%, 100,4 `cm^3` az `100.4/95*100` = 105,7 %, a levegőfelesleg 5,7%.
1