Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Mutassa meg, hogy bármely valós”p” paraméter esetén pontosan egy zérushelye van az f(x)= x•|x-2p|+p függvénynek! (xeR)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
f(x) = x*|x-2p|+p


1.

f(x) = `x*(x-2p)`+p = `x^2`-2px+p = 0

D=`4p^2`-4p = 0, két megoldása van, két zérushely, valahol elírtad.

Ha `p^2` lenne, akkor ez a megoldás jó lenne, de ha ott abszolútérték van, akkor a másik út már nem ad egy zérushelyet.
0