Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezetné nekem?

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
160 cm^3 NaOH tartalmú oldatból 250,0 cm^3 törzsoldatot készítettünk.NaOH tartalom meghatározásakor az átlagfogyás a sósav mérőoldatból 18,47 cm^3,a törzsoldatból kimért térfogat 20,0 cm^3,a sósav mérőoldat koncentrációja 0,1012 mol/dm^3.
a, Hány gramm NaOH van az oldatban?
b, Mennyi az oldat tömegkoncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

A HCl oldat fogyása 18,47 `cm^3`, koncentrációja 0.1012 `(mol)/(dm^3)`, akkor a benne levő HCl:

`n_(HCl)` = `18.471/000*0,1012` = `1,87*10^(-3)` mol

Az egyenlet szerint ugyanennyi mol NaOH volt a titrált oldatban

20 `cm^3` oldatban van `1,87*10^(-3)` mol NaOH

250 `cm^3` oldatban van `250/20*1,87*10^(-3)`=`2.33*10^(-2)` mol NaOH

Ez volt eredetileg 160 `cm^3` oldatban.

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`m_(NaOH)` = `n_(NaOH)*M_(NaOH)` = `2.33*10^(-2)*40` = 0,935 g NaOH van az oldatban.


b,

160 `cm^3` oldatban van 0,935 g NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/160*0,935` = 5,84 g NaOH

Az oldat tömegkoncentrációja 5,84 `g/(dm^3)`.
0