Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális kêrdés!

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
2^x-2 = 5^2-x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`2^(x-2)` = `5^(2-x)` (Feltételezem így van a kérdés).

`2^(x-2)` = `(1/2)^(2-x)` = `5^(2-x)`

A kitevő azonos, az alap viszont küönböző, ez csak akkor teljesülhet, ha a kitevő nulla.

x-2 = 0

x=2
Módosítva: 6 éve
0

7^2x-1 = 9^4x-2 és. 3*16^x = 2*9^2x. Magyarázatot is kérnék,hogy mit és hogyan! Előre is köszi!
0

`7^(2x-1)` = `9^(4x-2)`

`9^(4x-2)` = `3^(2*(4x-2))` = `3^(4*(2x-1))` = `3^(4^(2x-1))` = `81^(2x-1)`

`7^(2x-1)` = `81^(2x-1)`

Kitevők egyeznek, az alapok nem, ez csak úgy lehetséges, ha a kitevő 0.

2x-1 = 0

x= `1/2`





`3*16^x` = `2*9^(2x)`

`3*4^(2x)` = `2*9^(2x)`

Mint az előzőnél, x =0
0