Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
584
Hányféle képpen adhatunk
a.) 14 embernek hat különböző könyvet úgy, hogy bárki bármennyit kaphat?
b.) 8 embernek 15 különböző könyvből, ha mindenki pontosan egy könyvet kap?
c.) 12 embernek 7 különböző könyvet úgy, hogy mindneki legfeljebb egyet kap?
d.) 10 embernek 10 különböző könyvet úgy, hogy mindenki pontosan egyet kapjon?
e.) 7 embernek 7 kül könyvet úgy, hogy egy fő híján mindenki kapjon?


Segítenétek ezt elmagyarázni nekem?
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, kombinatorika, leszámolások
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Mind a 6 könyvet bármelyik embernek adhatjuk: `14*14*14*...*14=14^6`
b) Az első ember kaphat 15-féle könyvet, a második 14-félét, stb: `15*14*13*...*8=(15!)/((15-8)!)`
c) Vagyis 7 ember kap 1 könyvet, a többiek semmit: Az első könyvet 12-féle ember kaphatja, a másodikat 11-féle, stb.:
`12*11*10*9*8*7*6=(12!)/((12-7)!)`
d) Az első ember 10-féle könyből kaphat, a második 9-ből, az utolsó már csak a maradék 1-et: `10!`
e) Vagyis 5 ember kap egy könyvet, egy kap 2 könyvet, egy meg egyet se.:
- 7-féle lehet, hogy ki nem kap
- 6-féle lehet, hogy ki kap kettőt
- `((7),(2))`-féle lehet, hogy melyik két könyvet kapja az az ember
- A maradék 5 ember az 5 könyvet `5!`-féleképpen oszthatja szét
Tehát összesen `7*6*((7),(2))*5! = ((7),(2))*7!`
Módosítva: 6 éve
1