Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek, egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
514
1275.-os feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A Viete formulákat lehet használni, csak trükközni kell velük.
A Viete formulák alapján ezeket tudjuk:
`x_1+x_2=-b/a=-3/2`
`x_1x_2=c/a=(-5)/2`

a) `x_1^2+x_2^2`
Ehhez ezt a "trükköt" lehet használni:
`(x_1+x_2)^2=x_1^2+2x_1x_2+x_2^2`
Ezt (a bal oldalt) ki tudod számolni. Aztán ha kivonsz belőle `2x_1x_2`-t, megvan a keresett összeg.

b) `x_1^3+x_2^3`
Itt pedig köbre érdemes emelni az összeget:
`(x_1+x_2)^3=x_1^3+3x_1^2x_2+3x_1x_2^2+x_2^3=x_1^3+x_2^3+3x_1x_2(x_1+x_2)`
Vagyis
`x_1^3+x_2^3=(x_1+x_2)^3-3x_1x_2(x_1+x_2)`
A jobb oldalt ki tudod számolni.

c) `1/x_1+1/x_2`
Hozd közös nevezőre:
`=(x_2+x_1)/(x_1x_2)`
amit simán ki tudsz számolni.

d) `1/x_1^2+1/x_2^2 = (x_2^2+x_1^2)/(x_1^2x_2^2)`
Ennek is a számlálóját már kiszámoltad, a nevező meg ismert.

e) ezt próbáld meg magad hasonlóan megoldani.
0