Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
Az alábbi kérdéseket kell megválaszolni(a 8-as kivételével).
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A grafikont sajnos nem látom...

1.

Etánnál: `(M_("propán")-M_("etán"))/M_("etán")` = `(44-30)/30` = 46 %

Dekánnál: `(M_("undekán")-M_("dekán"))/M_("dekán")` = `(156-142)/142` = 9,86 %

A forráspontkülönbségek is csökkennek a szénatomok számának emelkedésével.

2.

2 `C_4H_(10)` + 13 `O_2` = 8 `CO_2` + 10 `H_2O`

3.

Propán: -42,1 °C; Bután: -0,5 °C

4.

A levegő moláris tömege kb 29 `g/(mol)`; a propáné 44 `g/(mol)`, a propáné nagyobb, tehát a sűrűsége is, a helyiség alján gyűlik össze.

5.

`C_4H_8` + 6 `O_2` = 4 `CO_2` + 4 `H_2O`

`M_(C_4H_8)` = 56 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

1 mol ciklobután égésekor 4 mol `CO_2` keletkezik.

Nekünk van 28 g ciklobutánunk, az `28/56`= 0.5 mol

0,5 mol ciklobután égésekor `0.5/1*4` = 2 mol `CO_2` keletkezik

`m_(CO_2)` = `2*44` = 88 g `CO_2` keletkezik.

6.

`C_nH_(2n+2)` + (1,5n+0,5) `O_2` = n `CO_2` + n+1 `H_2O`

176 g `CO_2` az `176/44` = 4 mol

1 mol alkán elégetésekor 4 mol `CO_2` keletkezik

n=4, a keresett alkán a bután (`C_4H_(10)`).

7.

Az alkánok általános képlete `C_nH_(2n+2)`

`M_(C_nH_(2n+2))` = 12n+2n+2 = 14n+2 `g/(mol)`

14n+2 g szénhidrogénben van 12n g szén

100 g szénhidrogénben van 84 g szén

`100/(14n+2)` = `84/12n`

n=7

A keresett szénhidrogén a heptán.

Az olvadáspont-forráspont táblázatból leolvashatod a heptán ezen paramétereit (op: -90,6 °C; fp: 96,4 °C), és megállapíthatod, hogy 25 °C-on milyen halmazállapotú a heptán (vagy ha volt szó róla, az első négy alkán gáz, az 5-19-ig folyékony, afelett szilárd halmazállapotú).
1