Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosságtan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
449
Egy 300m hosszú és 2mm átmérőjű fémszál ellenállása 20°C-on 1,6426 Ω, 150°C-on 2,4150 Ω. Határozzuk meg α, R₀ és ρ₀ értékét, ahol a 0 index a 0°C-os hőmérsékletre utal, valamint adjuk meg ρ₂₀ értékét is! Azonosítsuk a fémet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy egyenesre illeszkedik (y=mx+b; ahol m=`alpha` és b=`R_0`), a meredeksége m = `(R_(150)-R_(20))/(150-20)` = `5.94*10^(-3)`

m = `alpha*R_(20)`

`alpha` = `3.62*10^(-3)` `1/(°C)`

`R_(20)` = `m*20` + `R_0`

`R_0` = 1,5238 `Ohm`

A = 3,14 `mm^2`

`rho_0` = `(R_0*A)/l` = 0,0160 `(Ohm*mm^2)/m`

`rho_(20)` = `(R_(20)*A)/l` = 0,0172 `(Ohm*mm^2)/m`

réznek ennyi kb.
0