Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Szorzatokra bontás

75
Hogyan tudnám legegyszerűbben felbontani szorzatokra a kövekező egyenletet? 3x2+y2+6x? Mi erre a legegyszerűbb mód?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez nem egy egyenlőség, hanem matematikai kifejezés...3x2+y2+6x... ha egyenlőség lenne, akkor lenne az egyenletnek egy másik oldala. Nem tudom, hogy az x és y mögötti 2esek négyzetre emelések akarnak e lenni. Sajnos ezt kb. semmire sem lehet felbontani, ami logikus lenne, és egyszerűsödne az egyenlet. (szerintem legalábbis) A 3x2ből és a 6x ből ki tudsz emelni x-et, akkor ezek eredménye x(3x+6)+y2. (a+b)2=a2+2ab+b2 re nem tudod felbontani, mivel ha az a-t  3 x-nak választanánk meg, akkor a a 2ab kifejezés csak 2* 3 xy kéne, hogy legyen... se az y, se a 2* 3  nincs meg a képletben. De ha lefotózod a feladatot, akkor talán többet tudok segíteni.
0

Na erre már tudok válaszolni. A lényeg, hogy a kifejezést egyenlővé teszed 0-val, majd megoldod a másodfokú egyenletet a megoldóképlet segítségével. Utána behelyettesíted az általános képletbe, és meg is kaptál mindent. (lásd a képen)
0