Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
688
Oldja meg a pozitív valós számok halmazán a log1₆ x = - 1/2 . egyenletet! Jelölje a
megadott számegyenesen az egyenlet megoldását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor log₁₆(x)=-1/2. A -1/2-et átírjuk 16-os alapú logaritmusra:

-1/2=log₁₆(16-1/2)=log₁₆(1/4), majd hivatkozunk a logaritmusfüggvény szigorú monotonitására, ekkor x=1/4 adódik.

Beosztástól függően kell az 1/4-et jelölni; ha adott 0 és 1, akkor az ezek közti szakaszt 4 egyenlő részre kell felbontani, és a 0-hoz legközelebbi osztópont lesz az 1/4.
0