Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
3035
Egy jármű útjának egyharmadát 90 km/h, kétharmadát 120 km/h átlagsebességet tette meg. Mekkora a teljes útra számított átlagsebesség?

A végeredmény, 108km/h megvan, csak nem tudom levezetni, segítene valaki benne? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a teljes út x km

`x/3` km-t megtett 90 `(km)/h`-val, az időtartam:

`t_1` = `s_1/v_1` = `(x/3)/90` = `x/270` h

ugyanezt felírjuk a másikra:

`t_2` = `s_2/v_2` = `((2*x)/3)/120` = `x/80` h

Az átlagsebesség:

`v_("átlag")` = `s_ö/(t_1+t_2)` = `x/((x/270)+(x/180))` = `x/((5x)/540)` = `540/5` = 108 `(km)/h`
2