Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
2645
Adja meg a lg x² = 2 lg x egyenlet megoldáshalmazát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először kikötés kell; pozitív számok logaritmusát értelmezzük, tehát

x>0 és x²>0, ezek x>0 és x≠0 adódik, így x>0 lesz az értelmezési tartomány.

A bal oldalon használjuk az lg(ac)=c*lg(a) azonosságot:

2*lg(x)=2*lg(x), ezzel pedig egy azonosságot kaptunk.

Tehát az egyenlet megoldáshalmaza: x>0.
2