Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
934
Öntözéshez 80 cm átmérőjű 120 cm magas henger alakú hordóba gyűjtjük az ereszcsatornán kiömlő csapadékvizet. Házunk alapterülete 120 négyzetméter, és ma 8 mm eső esett. Megtelt-e az üres hordó esővízzel, ha a tetőre hullott összes csapadekot fel tudjuk fogni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hordó térfogata:

r= 40 cm = 0.4 m

m = 1.2 m

`V_("hordó")` = `r^2*pi*m` = `0.4^2*3.14*1.2` = 0,60288 `m^3`


A tetőre esett víz térfogata:

A = 120 `m^2`

l= 0.008 m

`V_("eső")` = `A*l` = `120*0.008` = 0,96 `m^3`

A leesett eső több, mint a hordó térfogata, a hordó megtelik.
0