Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósavoldat-sűrűség

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
3398
Hogyan készítene el 20ml 10%-os (sűrűség 1g/ml) sósav oldatot 37%-os (sűrűség 1,16g/ml) sósav oldatból?

(Ha lehehetséges egy levezetés mellé azt megköszönném!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A készítendő oldatunk tömege:

m=`rho*V` = `20 "ml"*1 g/(ml)` = 20 g

A készítendő oldatunk 10%-os:

100 g oldatban van 10 g HCl

20 g oldatban van `20/100*10` = 2 g HCl

A kiindulási oldatunkban is ugyanennyi g HCl van (2 g).

A kiindulási oldatunk 37%-os:

100 g oldatban van 37 g HCl

Hány g oldatban van 2 g HCl?

x= `2/37*100` = 5,4 g, ennyi a kiindulási oldatunk tömege.

A kiindulási oldatunk térfogata:

V=`m/rho` = `5.4/1.16` = 4,66 ml

A keletkező oldatunk tömege 20 g, a kiindulási oldaté 5,4 g, a különbség a hozzáadott vízmennyiség: 20-5.4 = 14.6 g (amit tekinthetünk 14.6 ml víznek).

Az oldat elkészítése:

Veszünk 14.6 ml vizet és hozzáadunk 4.66 ml 37%-os HCl-at.
1