Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendezés 30 cink oldásához

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
729
Rendezni kell egy egyenletet. 30g cink oldásához hány g sósav szükséges?

_Zn+_HCl=_ZnCl2+_H2

A _-helyére nekünk kell megadni miből mennyi kell, viszont az lenne a kérésem hogy nagyon alapszintű levezetéssel kellene megoldano hogy átlássam teljesen KEZDŐ szinten hogy miről van szó és mi hogy jött ki. :O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, egyenletrendezés, Oldás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Ez egy egyszerűbb eset, a redoxiegyenletek rendezéséről olvass egy kicsit, mert nem akarom túl hosszan taglalni.

Ilyen fogalmak, mint oxidációs szám, nem tudom mennyire mennek.

Az elemek oxidációs száma 0.

a cinké 0-ról +2-re változik. a hidrogéné a bal oldalon +1, a jobb oldalon 0.

a töltésmegmaradás elve szerint egy cinkhez két hidrogén passzol.

Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

A tömegmegmaradásnak is stimmelnie kell, ha a bal oldalon két klór van, a jobb oldalon is kettőnek kell lenni. a többi elemre is.
1

`M_(Zn)`= 65.4 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`n_(Zn)` = `m_(Zn)/M_(Zn)` = `30/65.4` = 0,46 mol

az egyenlet alapján kétszerannyi, azaz 0.92 mol HCl reagál a cinkkel

ennek a tömege: `m_(HCl)`= `n_(HCl)*M_(HCl)` = `0.92*36.5` = 33.5 g HCl
1