Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

55g 8%-os kénsav semlegesítése

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1570
Rendezze az egyenletet! 55g 8%-os kénsav-oldat hány g kálium-hidroxiddal semlegesíthető?

(Ha lehet akkor tényleg nagyon szájbarágós dedós levezetést kérnék hozzá, mert mindig épphogy megúsztam a bukást középsuliban és most egyetemen meg kell a kémia és tényleg a 0-ánál vagyok jelenleg azért próbálnám tanulni/gyakorolni)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, házi, oldat, Kénsav, egyenletrendezés, hidroxid, Kálium, Semlegesítés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`H_2SO_4` + 2 KOH = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

A kénsavoldat 8%-os, az azt jelenti, hogy

100 g oldatban van 8 g kénsav

55 g oldatban van `55/100*8` = 4,4 g kénsav, ez pedig `4.4/98` = 0,045 mol

A reakcióegyenlet szerint ez a kénsav kétszerannyi, azaz 0,09 mol KOH-dal reagál

`m_(KOH)` = `0.09*56` = 5.03 g


1