Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
684
3 feladat van, egy kivételével megcsináltam őket, de nem tudom hogy jó lett e. Örülnék ha valaki segítene.
1. Hány db 2jegyű, 3al osztható szám készìthető a következő számokból:0,1,3,5,7 nincs ismétlés
2.játèkkockával 3x dobunk egymás után, hány db 3jegyű számot kaphatunk?
3. Hányfèleképpen lehet ráfűzni 5 különböző kulcsot egy kulcskarikára?

Ahogy én csináltam:
2. 6×6×6 =216
3.4!=4×3×2=24
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Hány db 2jegyű, 3al osztható szám készìthető a következő számokból:0,1,3,5,7
Az oszthatósági szabály azt mondja, hogy egy szám akkor osztható 3-mal, ha számjegyeinek összege osztható 3al.
Ha 0val kezdesz, nem lesz 2 jegyű a szám, szóval nem felelne meg a feltételnek
Ha 1el kezdesz, akkor csak az 5-tel tudod kombinálni, mivel 1+5=6 és 6 osztható 3al (a többi számra ez nem lenne igaz)
Ha a 3al kezdesz, akkor csak a 0 lehet mögötte
Ha az 5 el kezdesz, akkor az 1 és a 7.
Ha 7tel kezdesz, akkor csak az 5öt tudod mögé rakni.
Ha jól számolom 5 darab lehetséges szám van.
0

A 2. feladat szerintem jó.

A 3. feladat esetében pedig a megoldás 5!. Mivel az első helyre 5 különböző kulcsot rakhatsz fel. A második helyre már csak 4et. A harmadik helyre már csak 3-at. A 4. helyre már csak 2-t, az ötödikre pedig már csak 1-et. 5!=5*4*3*2*1=120
Módosítva: 6 éve
0