Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
383
Valaki levezetné nekem, hogy hogy csinálja meg?

Hány %-os az anyagunk, ha 200 g vízben feloldunk 2 mol hidrogén-kloridot,
illetve 400 g vízben 4 mol nátrium-hidroxidot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

200 g víz + 2mol HCl=`2*36.5` = 73 g HCl
Ez összesen 273 g oldat

273 g oldatban van 73 g HCl

100 g oldatban van `100/273*73` = 26.74 g HCl

Az oldat HCl-ra nézve 26,74 %-os.


b,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

4 mol NaOH = `4*40` = 160 g NaOH
+400 g víz

Az oldat tömege 400+160 = 560 g

560 g oldatban van 160 g NaOH

100 g oldatban van `100/560*160` = 28,57 g NaOH

Az oldat NaOH-ra nézve 28,57 %-os.
1