Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek analízis

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
416
Valaki tudna segíteni? Teljesen elakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`y="arc"\ sin(2^(1/x+1))`

Az `"arc"\ sin` egyszerűen a `sin` függvény inverze, vagyis ha vesszük a szinuszát, akkor kiesik a függvény: `sin("arc"\ sin\ α)=α`.
Ez pont ugyanolyan, mint hogy mivel a `sqrt ◌` négyzetgyök függvény inverze a `◌^2` négyzet függvény, ezért ha vesszük a gyök négyzetét, kiesik mindkettő: `(sqrt ◌)^2=◌`

Vegyük tehát mindkét oldal szinuszát:

`sin y=2^(1/x+1)`
`log_2 sin y=1/x+1`
`1/x=log_2 (sin y)-1`
`x=1/(log_2 (sin y)-1)`
Nem tudom, az `f` függvény inverzét hogyan jelölitik, talán `f^(-1)`:
`f^(-1)(y)=1/(log_2 (sin y)-1)`
végül írhatsz `y` helyett `x`-et is, ha akarsz.
0